Nora stad

Bergslagens pärla
Nora ligger i hjärtat av Bergslagen, omkring tre mil norr om Örebro. Staden har anor från tidig medeltid då Bergslagens järngruvor bidrog till Sveriges ställning som stormakt. Idag är Nora en av landets bäst bevarade småstäder och har belönats med Europa Nostra-priset för sin unika kulturmiljö.

Kullerstensgränder, trähus från 1700- och 1800-talen och genuina gårdar möter stadens besökare. Landets första normalspåriga järnvägslinje för persontrafik öppnades här år 1856. En fin järnvägsmiljö finns kvar med museum, bangård, lokstallar, stationshus och veteranjärnväg.

Vill du veta mer om Nora och vad som finns här kan du kika på www.visitnora.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster